Annons
Annons

me, myself & I

När jag började fotografera tog jag väldigt mycket självporträtt. Inte för att jag tyckte att jag var den bästa modellen utan för att jag alltid var tillgänglig, visste vad jag ville ha och samtidigt var det ett slags själv accepterande.
Jag har märkt att ju äldre jag blir desto mindre leker jag med kameran och använder mig själv som modell. Jag tror inte att det handlar om att det nu är mitt yrke eller att tiden inte finns utan att jag helt enkelt inte accepterar mig själv framför kameran längre. Känner mig löjligt obekväm och det märks så väl på det färdiga resultatet. Varför vet jag inte.

Annons

Men jag tror att självporträtt är viktigt, vare sig man visar upp det eller bara gör det för sig själv. Jag ska försöka träna att känna mig bekväm igen, för i slut ändan handlar det ju bara om att tycka om sig själv, att ha ett självförtroende som lyser igenom.

Dom här bilderna tog jag när jag pluggade fotogravyr på Biskops-Arnö runt 2003, bra längesen nu.

Vad tycker ni om självporträtt?
© Anna  Malmberg

(For TRANSLATION click on the flag under the post!)


Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

Anna-porträtt-ny

 

My name is Anna Malmberg. I'm a freelance photographer living in Stockholm, Sweden, with my fiancé JonCha and our son Sonny Lou.
On my blog I love to share my inspiration, my work, our home, daily life and my passion for interior design.

I would be happy if you share your thoughts!

For any collaborations contact me at:
[email protected].

 

ArkivAnnons

 • Sofiavienna

  Jag har jätte svårt för att ta självporträtt. Finns så mycket som jag stör mig på när jag ser mig själv på bild. Men jag gillar verkligen dessa ovan, riktigt, riktigt snygga.

 • Lars Mellberg

  Såg en latinamerikansk utställning i Helsingfors 2003 eller runt omkring Mapas Apiertos hette den. Mycket stark upplevelse en av texterna som fångade mig och som jag sedan hade i verkstaden lyder

  ” Självporträttet är, som tidigare konstaterats , en konfrontation med sig själv, ” en av de få och privilegierade upplevelserna under vilka människan lyckas se sig själv och sin föränderlighet” eftersom analysen flyter över det fotografiska och integreras med strategierna för själens mognande. Dessutom erbjuder det en möjlighet till att iscensätta fantasier kring ens egen egen personliga identitet och multiplicera den.”

  Jag gillar den texten tänker på Francesca Woodman bland annat. Fotografin har på något förunderligt sätt förflyttat oss från oss själva, Det självporträtt som vi alltid strävar efter och kommer tillbaka till. Brukar lyssna på en radioteater som Heter Porträttet som baseras på en bok av James Lord med samma namn. Den handlar om Alberto Giacometti! Jag tror den faller dig i smaken!
  Fortsätt vara den du är !! Gillar dina självporträtt!!
  Hälsningar från ön

  Lasse

  • hannah

   .. & nu läste jag det här,
   efter att själv ha kommenterat.

   woodman ~ synkronisitet,
   ~ & väldigt fina ord om
   självporträtt. de tyckte jag
   mycket om. tack för att
   Du skrev dem just här.

   .. & så giacometti.. ännu
   en favorit. den där boken
   går rakt upp på ’att läsa listan’.
   tack för det också !

   🙂

 • Vilka fina bilder! Jo, jag älskar självporträtt. Det kan berätta så himla mycket om en person, och det är en utmaning för sig själv. Just nu tar jag dock inte så många självporträtt som jag skulle önska, för jag har inga bra miljöer att ta dem i.

 • Pernilla Andersson

  Väldigt fina bilder! Jag är imponerad att man kan ta så fina bilder på sig själv, hur gör man? Självutlösare? Och hur vet man att ”motivet” är rätt i bild?

 • Lisa

  Fantastiskt fina bilder! Särskilt den där du sitter i soffan, jättevacker!

 • Ja du jag är väldigt kluven till självporträtt. Om jag tar självporträtt så blir det ofta att jag inte väljer att ta med mitt ansikte som tex i det här fallet: http://kuriosakabinett.blogg.se/2011/november/moderna-sagor.html#comment

  Men det är verkligen nått som jag skulle vilja testa mer av, som du sa man är ju alltid tillgänglig:) Men måste jobba med att bli mer bekväm framför kameran …

 • hannah

  oj så vackert. & oj så på något sätt extra glad
  jag blev för Din fina kommentar hos mig; nu
  när jag såg vad Du gör .. verkligen en komplimang
  från någon med Ditt öga.

  det här har sådan själ.

  jag förstår precis Dina tankar kring självporträtt ..
  går igenom den där fasen [?] själv as we speak ..
  finner att jag nästan aldrig gör dem längre, blir
  obekväm.. har fotograferat ’på kul’ i snart tre år
  & i början var det en resa; upptäckten av att det
  k u n d e vara okej att stå framför [min egen~]
  kamera & fotograferade sedan hellre mig själv
  än ingen alls .. & nu.. ja, som sagt.. det räcker
  inte till längre .. 🙂 men kanske kan man
  återupptäcka den biten? om det kan bli en
  ny utmaning, en ny sida upptäckt; av sig själv..
  jag tänker på favoriten [en av dem] francesca
  woodman, ~ & att kanske så, kanske med sig själv
  i kombination med andra kvinnoporträtt, ~ d e t
  skulle nog vara en utmaning för min del i alla fall;
  som är lite antingen eller [helt framför / helt bakom kameran] ..

  hum.
  så ’ja’ till självporträtt ändå då .. ? 🙂
  ja, jag tror det ! om inte annat blev jag inspirerad på
  nytt av att ha sett de här. Dina.
  det ä r en spännande resa.

  väldigt väldigt glad att Du lämnade avtryck
  hos mig, ~ så att jag kunde finna vägen
  till Dig.

  kram,
  hannah

  [honeypielivingetc]

 • LOVE these!

 • Sofia

  Jag måste bara fråga hur du gör när du fotar självporträtt. Använder du självutlösaren på kameran bara? Eller har du en såndär liten ”självutlösar dosa”? Jag tycker det är väldigt svårt att få skärpan rätt i bilden om man använder självutlösaren på kameran.

 • Nicolina

  hej, du tar så vackra bilder, bara undrade vad du har för program när du redigerar dom, går de att skaffa :)?
  Kram//nico

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar