Annons
Annons

Questions & Answers

Nu ska jag försöka svara på era frågor!

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Nu när jag är gravid går jag sällan upp innan kl 10, men dessutom går jag och lägger mig rätt sent. När jag vaknar gör jag ordning frukost, dricker nästan jämt pepparmints te som jag tagit med från Sverige, och slår på datorn. Sätter på musik, som jag sen spelar under hela dan, jag tycker inte om när det är helt tyst, och börjar jobba.
Nu när det varit så kallt och mörkt här i Paris och jag dessutom varit sjuk i en månad, har jag suttit och jobbat med bilder från morgon till sen kväll och undvikit att gå ut. Det hoppas jag ska ändras snart för jag längtar efter att promenera runt i vårsolen, spendera timmar på stans alla loppmarknader och ha picknickar.

Annons

Vad jobbar Joncha med? JonCha jobbar med musik och teater och för tillfället gör han musik till en pjäs och repar fem dagar i veckan. Han har ett band som heter Black Owl.

Kommer ni att stanna i Paris? Vi planerar att stanna ett tag till i Paris men kommer antagligen flytta tillbaka till Stockholm inom de närmast två åren. Jag saknar Stockholm väldigt mycket…

Har du många svenska vänner i Paris?
Jag umgås i stort sett bara med svenskar eller engelsk talande vänner.


Har du alltid har drömt om att bli fotograf, eller hade du andra planer?

Jag har drömt om att bli fotograf sen jag var tonåring och ägnade timmar i mörkrummet. Innan det ville jag bla bli keramiker i Italien och ballerina. Jag har alltid velat jobba med något kreativt.

Jag undrar hur du får ett sådant gammeldags ljus över dina bilder, är det bara redigering? Vilket program använder du då? Eller är det mest beroende på kamera och inställningar? 🙂
Jag föredrar att fotografera analogt då både ljus och färger oftast blir annorlunda mot för att fota digitalt, då jobbar jag sällan med bilderna mer än att ställa kontaster. När det kommer till digitalt jobbar jag med bilderna i photoshop och drar ofta ner mättnaden då jag inte gillar starka färger och det ofta ger bilden en äldre känsla.

Paris tips. Bästa gata? Bästa bar?
Jag tycker om området runt Rue Oberkampf där det finns många mysiga udda barer och butiker. Min bästa bar är nog Comptoir Générale som ligger vid kanalen. Sen är den här sidan toppen om man vill ha reda på var man kan hitta loppmarknader dag för dag, oftast lördagar och söndagar, Brocante Vide-greniers är de bästa markaderna då det är en mix av proffessionella säljare och privat personer som plockat grejer från vinden. Där kan man oftast fynda! Mer tips och adresser kan ni hitta här.


Jag har lurat lite på en t-shirt som en kompis till dig hade gjort. Det var ett peacetecken med två nakna människor. Så jäkla snygg! Kom inte till skott då (det var ett tag sedan) men om du minns vilken jag menar finns de till försäljning än?
Annika, skicka gärna en bild av hur t-shirten ser ut för just nu kan jag tyvärr inte komma på vem som skulle kunna ha gjort den. Var har du sett den?

Vad är ditt bästa tips på att våga fota mer? Till exempel ute bland människor m.m. Jag känner ofta att ”nej, men nu kanske folk blir besvärade av att jag tar fram kameran” eller ”dem kanske inte vill att jag ska fota”.
Ärligt talat är jag lite likadan när det gäller att fota offentligt och människor på stan. Tycker det är jätte jobbigt att gå fram och fråga. Men mitt enda tips jag kan ge är bara att trotsa sin feghet och bara göra det. I början är det jobbigt men efter ett tag har man vant sig och dessutom känner man sig så himla nöjd efter att ha gjort något man normalt tycker är skit jobbigt. Sen kanske du dessutom får en bra bild som du inte skulle ha fått annars om du inte hade vågat gå fram.
Jag ångrar fortfarande att jag inte gick fram till en par som jag såg i en park i våras som jag bara kände att dom måste jag fotografera, men jag tvekade alldeles förlänge och sen var det försent och jag  fick bara en suddig bild på långt avstånd. Men den bilden påminner mig om att jag tjänar på att vara frammåt och rak på sak.  Jobbar fortfarande på det!

Finns det möjlighet att köpa dina bilder??
ja, absolut! En del kan man köpa genom bildbyrån Noll Images annars kan man kontakta mig direkt på min mail [email protected]

Jag undrar hur du har hamnat i den positionen du är idag. Har du gått många utbildningar och i så fall var? Hur får du kontakt med uppdragsgivare eller är de de som kontaktar dig?
Efter gymnasiet i Sundsvall där jag gick konst och form med foto som inriktning, flyttade jag till Stockholm och gick en 1 årig utbildning på Folkuniversitetet GFU (grundkurs i fotografisk utbildning). Efter det fick jag möjlighet att jobba som assistent åt fotografen Lennart Nilsson. Det var en annorlunda och häftig upplevelse då jag hjälpte honom med hans fjärde bok upplaga av ”Ett barn blir till”.
Hösten 2002 började jag på folkhögskolan Biskops-Arnö och läste fotogravyr i ett år. Jag pendlade 4 timmar om dagen i ett års tid mellan Stockholm och skolan som ligger på en ö utanför Bålsta, för att jag då bodde med min dåvarande pojkvän och ville inte bo ute på ön. Båda kurserna var helt analoga.
Medans jag hade min butik La Principessa (2003-2008) så assisterade jag två andra fotografer, David Bicho och Daniel Ohlsson.
Hösten 2009 började jag på  en nystartad foto kurs på Berghs med inrikting fototeknik och kommunikationslära. Tänkte att jag behövde bättra på mina digitala kunskaper som jag dittills i stort sett lärt mig själv. Men då jag upptäckte att jag redan kommit rätt långt i både mitt bildspråk och tekniska utveckling hoppade jag av kursen efter ett halvår.
På sidan om mitt dåvarande jobb på secondhand butiken Beyond Retro började jag göra lite egna frilans jobb. Men det är i stort sett sedan ett år tillbaka som jag har levt, eller snarare försöker överleva, på mitt fotograferande på heltid utan något extra jobb på sidan av. Det är tufft, speciellt då jag  är tvungen att skapa ett nytt kontakt nät här i Paris och jag är dessutom sämst på att söka jobb och ringa jobbiga samtal. Men det är något jag måste jobba på i år.

Hur länge har du bott i Paris? var i paris bor du?
vi flyttade till Paris i augusti 2010. I början flyttade vi runt en massa men sedan november 2010 bor vi i en egen lägenhet i Tolbiac i 13:e arr.

Var framkallar du? I Paris framkallar jag på Negatif + och i Stockholm på Crimson.

Jag undrar hur det är att bo i Paris och om hur det kommer sig att du flyttade dit och sen om du pratar franska och hur mycket i sånt fall?
Jag kan ju börja med att säga att jag inte pratar särskilt mycket franska så att bo här utan att behärska språket är väldigt tufft. Eftersom det inte är många fransmän som pratar engelska är det lätt att man kan känna sig som en total främling och väldigt ensam många gånger. Nu har jag dock börjat en franska kurs tre kvällar i veckan genom rådhuset, La Mairie, mycket billigare än de CSN berättigade kurserna. Så får väl se om det fastnar något denna gång! 🙂

Vi flyttade till Paris pga att JonCha gjorde musiken till en pjäs under några månader. Då hade vi ingen plan på hur länge vi skulle stanna men det slutade att vi blev kvar.

Har du några favoritböcker, i så fall vilken/vilka? Jag älskade verkligen ”Just Kids” av Patti Smith och har även en stark kärlek till Virginia Andrews böcker ”Vindsträdgården” och ”Blomblad för vinden” som jag har läst 100 gånger om sen jag var tonåring så de liksom  har blivit en del av mig. Det roliga är att även mina systrar älskar dom och vi brukar disskutera ifall de är en byggda på en sann historia eller inte.

Vad är det bästa och sämsta med att bo i Paris? Det bästa är det disiga ljuset, alla vackra byggnader, loppmarknaderna och att våren är så mycket längre och varmare här.
Det sämsta är att jag är långt ifrån mina vänner och systrar i Stockholm, att det är svårt att vara vegetarian i den här stan, att det är för mycket folk överallt hela tiden och att nästan ingen pratar eller vill försöka prata engelska.

Hur kom det sig att du blev fotograf? Jag växte upp med bild som ett naturligt uttrycksmedel då båda mina föräldrar är bildlärare. Fotografi för mig är ett sätt att uttrycka mig och att skapa en väg mellan fantasi och verklighet och nu och då tid. Det har blivit en del av mig och jag är bättre på att uttrycka mig i bild än i ord.

Hur och när träffade du Joncha? och hur gammal är han? Pratar ni bara franska med varandra? Vi träffades på Myspace för fem år sedan. Han fastnade för mina fotografier och vi började maila varandra under ett halv års tid innan vi träffades för första gången. Han kom och hälsade på i Stockholm och det bara kändes så rätt. Vi pendlade till varandra under några månader då han bodde i Paris men sen flyttade han till mig i Stockholm och vi bodde där i tre år innan vi flyttade till Paris. Vi pratar en mix av engelska och svenska och lite lite franska med varandra. JonCha är 31 år, ett år och en månad äldre än mig.

Har ni några bebisnamn än? Var graviditeten planerad? Tja bebisnamn har vi en hel del, alla är vi dock inte överens om, men än avslöjar jag inga…;).
JonCha har varit sugen på barn länge, speciellt sen vi kom till Paris. Jag har varit den som velat vänta på rätt tillfälle. Fast då hade jag nog fått vänta väldigt länge, så jag sa ok då och hade nog räknat med att det skulle ta lite längre tid än vad det gjorde så jag hade kunnat vänja mig vid tanken. Försöker fortfarande vänja mig vid tanken…

Jag tycker alltid det är intressant att veta vad folk gör utöver sina yrken, så jag undrar helt enkelt vad du tycker om att göra när du inte plåtar? Och jag är också hemskt nyfiken på om du pratar franska flytande!
Fotograferndet är en så stor del av mitt liv så det blir mycket fotograferande och bild redigerande även när jag är ledig. Fast utöver det älskar jag att pyssla, inreda och måla om möbler. Älskar att flanera runt i timmar på loppmarknader och fynda billiga saker. Dricka öl och bubbel, (när jag inte är gravid villsäga) med JonCha och nära vänner och lyssna på musik. Ett intresse som jag försöker ta upp är att sy och designa kläder. Hade två klädmärken förut när jag hade La Principessa men sedan jag stängde butiken har jag inte haft så mycket tid till att sy. Nu har jag äntligen förstått mig på hur den gamla symaskinen fungerar som jag fick av JonChas mamma när vi flyttade in här, så jag har tänkt jag ska börja sy lite igen.
Och nej, jag pratar inte flytande franska.Min fråga är varför fotar du analogt? (vad är de som motiverar dig att fota analogt kanske är rätt formulerat) varför inte bara digitalt? är själv analog foto älskare men de är kul att höra andras ”anledningar”.

Jag började tidigt att fota analogt och har i stort sett bara fotat digitalt i knappt fyra år. Jag tycker att en stor del av känslan är att hålla en gammal kamera i mina händer och väntan på när bilderna framkallas. Dessutom tycker jag inte om när en bild känns för perfekt, när skärpan är skarpare än verkligheten. Då tycker jag det tappar sin charm och mystik.
Jag fotar alltid digitalt när jag gör jobb, dels för att det är billigare, går snabbare och helt enkelt är säkrare. Men föredrar verkligen analogt.

Jag ska på operapremiär här i paris och har fått noga instruktioner om att klä mig ”elegant” och behöver nu köpa en fin klänning, helst vintage, har du något bra tips på var? Och sen fråga två; använder du parfym och vilken?

Jag skulle rekommendera Mamie BlueMamz’Elle Swing, Chinemachine, Chercheminippes, Didier Ludot om du vill hitta en i Paris. annars skulle jag gå till Beyond Retro i Stockholm eller Old Touch på Upplandsgatan i Stockholm.
Ja jag använder parfym men är ständigt på jakt efter den rätta som jag tyvärr inte hittat änne, är så kräsen och gillar inte när det luktar för mycket alkohol som det oftast gör när man provar i parfym butikerna. Jag älskar cocos doft och prukar ofta  hålla mig till det. Men som sagt har inte hittat min favorit ännu. Så om någon har något tips…! 🙂

© Anna  Malmberg

(For TRANSLATION click on the flag under the post!)

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

Anna-porträtt-ny

 

My name is Anna Malmberg. I'm a freelance photographer living in Stockholm, Sweden, with my fiancé JonCha and our son Sonny Lou.
On my blog I love to share my inspiration, my work, our home, daily life and my passion for interior design.

I would be happy if you share your thoughts!

For any collaborations contact me at:
[email protected].

 

ArkivAnnons

 • Åh känner igen mig sååå väl när det kommer till att vara vegetarian här. Även om det går, så känns det så mycket lättare att vara det i Sverige. Har du hittat typ quorn eller något på någon affär?

 • Åh känner igen mig sååå väl när det kommer till att vara vegetarian här. Även om det går, så känns det så mycket lättare att vara det i Sverige. Har du hittat typ quorn eller något på någon affär?

  • Elin

   Jag har inte heller hittat quorn här, men det finns sojakorv och sojabiffar på La Ferme (ligger en på rue Pierre Demours och en på place Victor Hugo) men det är rätt dyrt. De har även torkad sojaprotein (samma som på Naturalia) och fryst falafel.

 • den från bodyshop som luktar vanilj tycker jag luktar underbart!

 • Jacqueline, näe jag har inte hittat några quorn produkter än, bara färdiga vegetariska biffar på Naturalia, men då är det ju billigare att göra egna.

  Mikaela, ja den luktar väldigt gott. Älskade deras cocos parfym men den har dom slutat tillverka.

 • Linda
 • Maria

  Om man får lägga till en fråga så undrar jag hur du löser läkarbesök och sånt under graviditeten om du inte pratar franska? Har du hittat en engelsktalande läkare/barnmorska? Det är ju väldigt mycket läkarundersökningar och provtagningar och sånt när man är gravid i Frankrike, mer än i Sverige har jag fått intrycket av.

  • Utan JonCha kan jag säga att jag nog inte hade klarat det. Blir fortfarande galen så fort en läkare inte pratar engelska och bara pratar över mitt huvud. Men från och med mars ska jag gå på en kurs hos en engelsktalande barnmorska, det känns skönt.

 • Kaja

  Hei Anna! Håper du kan svare på et spm til. Jeg er en rimelig fersk fotograf, som har et godt nettverk og mange oppdrag i oslo, men til sommeren flytter jeg til Stockholm. Har du noen tips for å komme inn i miljøet og helst få noen oppdrag? Tror du det er best å søke jobb som assistent i starten? Hva har du selv gjort i Paris? Mange spørsmål, men håper du kan svare:) ps. Du tar nydelige bilder!

  • Jag skulle absolut rekommendera att börja jobba som assistent. Då kommer du lättare in och får säkert en hel del kontakter på köpet. Lycka till!

 • Lecitroen DS

  So very nice to learn more about you 🙂

  Every time I have been in a non-English speaking country, I feel like I’m in my own bubble. I hope the courses in French teach you alot!

  Hugs from America! xx

 • Line

  Hej Anna! Prova att gå till Serge Lutens i Palais Royal och sniffa till deras dofter. Det är ganska snobbigt, men man få bara hålla god min. Interiören är fantastisk, mörk, dekadent, dyr. Jag har många SL favoriter, de liknar varandra på så sätt att de ofta har en lite bränd eller weird ”kant”. Du kanske skulle gilla Louve, ljuvlig mandeldoft, som godis, Gris Clair – innehåller lavendel och aska (!), Rousse – kanel, olika slags trä, orientalsk. De har en exportlinje, som är billigare, och en linje som en bara kan köpa i Paris. Och när du ändå är i de kvarteren kan du besöka Frederique Malles också, det är ren o skär parfymkonst. Gör fantastiska dofter:)

  • Jag var faktiskt där första gången jag var i Paris för ca 10 år sedan. Kanske dax att gå dit igen! Tack för tipset!

 • Verogood

  J’aime beaucoup tes photos. C’est intéressant de lire ton parcours et de voir comment tu te sens à Paris. Bon courage dans ton apprentissage de la langue française…

 • Kerstin

  Rolig idé med frågor och svar, jättebra!

 • Så intressant att få höra lite svar på frågor som folk ställt.
  Vet inte om det skulle vara din heller, om du är skeptisk, men jag fastnade för Ralph Lauren- Romance och har inte slitit mig från den parfymen sen jag upptäckte den för några år sen. Det lustiga är att min ena kusin luktar ungefär som den parfymen även fast hon inte har den på sig.

 • Hej!
  Jag är inne och kikar på dina bilder lite då och då, du är riktigt bra tycker jag!
  Jag har nog aldrig kommenterat tidigare men var tvungen just nu då jag läste att ni träffades på Myspace : ) Jag och min engelskman träffades för exakt 5,5 år sedan nu, på Myspace. Planerar kanske inte in barn i detta nu (tyvärr) men en framtid ihop definitivt!
  Kram och grattis till er son! Johanna

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar